Szúnyogháló tudástár

szúnyoghálóval és rovahálóval kapcsolatos kérdések

A szúnyoghálóknak és rovarhálóknak számos típusát különböztethetjük meg, ennél fogva a megfelelő termék kiválasztása is kiemelkedő fontossággal bír. A mozgatható szúnyoghálók számtalan mozgatási lehetőséggel érhetők el, így biztosítva, hogy minden körülményhez tökéletesen idomuljanak úgy, hogy közben funkciójukat 100%-ban teljesítik.

Míg a szúnyogháló elsősorban a szúnyogok ellen véd, a fix rovarháló minden repülő és mászó bogarat, rovart és egyéb, ablakon beszálló tollat, falevelet felfog. A 99%-os védelemhez viszont fix felszerelés társul, ennélfogva a fix rovarháló csak az ablakon kívülre installálható. Összeségében kijelenthető, hogy a fix rovarháló mászó rovarok ellen is hatékony, a mozgatható szúnyogháló azonban igénytől függően használható.

Az alábbi tudástárban a fix rovarhálókat és a mozgatható szúnyughálókat illető gyakori kérdésekkel foglalkoztunk. Amennyiben nem találja a kérdésére a választ, vegye fel velünk a kapcsolatot, és szakértőink örömmel segítenek Önnek.

Amennyiben élőben is szeretné megtekinteni a különböző típusú szúnyoghálókat, rovarhálókat, várjuk Önt szeretettel újbudai bemutatótermünkben, ahol 300 nm-es több tucat szúnyogháló és rovarháló működését ismerheti meg testközelből.

Általános kérdések a szúnyoghálókról

Fix vagy mobil? Mi alapján válasszak szúnyoghálót?

A fix szúnyoghálót – más néven, rovarhálót – az ablakok elé szokás szerelni. Ez nem mozgatható, és nem tüntethető el egyetlen mozdulattal. Előnye azonban, hogy teljes egészében a nyílászáróhoz illesztett, így nemcsak a repülő rovarokat, szúnyogokat, de a mászni tudó rovarokat, bogarakat, továbbá faleveleket, tollakat is házon kívül tudhatja általa.

Ajtók elé – mivel ott kifelé és befelé is közlekedünk – értelemszerűen nem telepíthető. Fix rovarháló felszereltetését olyan helyekre javasoljuk, ahol nem jelent gondot a le- és felszerelés, esetleg nem csak a tavasztól őszig tartó időszakban, hanem egész évben az ablakon tartható a háló. (Például nyaralók esetében ez ideális megoldás lehet.) Olyan helyen azonban, ahol igény van a háló mozgatására, megfelelőbb megoldást jelent egy választott típusú, mobil szúnyogháló.

Mi a különbség rovarháló és szúnyogháló között?

A rovarhálókat csak a fix hálók megnevezésére használjuk.

Ezen felül a rovarhálók és mobil szúnyoghálók közti fő különbség, hogy utóbbiak esetében a vízszintes tengely felett van néhány milliméter hely, amelyen repülő rovarok, szúnyogok nem képesek bejutni, de a mászni tudó rovarok esetenként igen.

Mozgatható szúnyogháló variációk:

Önálló rolós szúnyogháló

Ez a szúnyogháló típus az ablak tetején elhelyezett tokba tekeredik fel, és onnan húzható lefelé, alul pedig egy mozdulattal rögzíthető. Oldalt, a függőleges sínben a háló két kefe közt helyezkedi el – a szúnyogokkal szemben így 100%-os védelmet nyújt. Ajtó esetében vízszintes, ablakok esetében függőleges működésű.

Tolóajtós szúnyogháló

Két, egymással párhuzamosan elhelyezkedő mozgó rész alkalmazható ebben az esetben, vagy egy, pályahosszabbítással ellátott, nagy szúnyogháló. Főleg nagyobb felületekre ideális megoldás.

Nyíló ajtós szúnyogháló

Ez a főként ajtókon alkalmazott típus magától csukódik be a rugós profilnak köszönhetően, így biztosítva tökéletes védelmet a szúnyogok ellen.

Pliszé szúnyogháló

A pliszé szúnyogháló a nyitható, illetve a tolóajtós megoldásokra jelent alternatívát, például helyhiány esetén. Mivel harmonika kivitelű, összecsukott állapotában lényegében nem látható. Az előbb említett típusoknál akár kétszer nagyobb méretben is rendelhető. További részleteket a következő pontban olvashat.

 

Pontosan mi az a pliszé szúnyogháló? Miben más?

A pliszé szúnyogháló egy rendkívül kényelmes, praktikus szúnyogháló típus. Zsinóros vezetésű, nyitottan és becsukva egyaránt harmonika-szerű állapotban van. Mivel összecsukva szinte láthatatlan, nem kell a téli időszakra sem leszerelni, sosincs útban.

További fontos előnye, hogy bárhol megállítható, nem csapódik, így csöndes és gyermekbarát a használata. Kisebb és nagyobb felületekre, például kétszárnyas tolóajtókra egyaránt ideális megoldást jelent. A hibalehetőség szinte kizárt e típus estén, köszönhetően annak, hogy teljes mértékben nélkülözi a mozgó, kopó alkatrészeket (mágnes, zsanér ), így valóban hosszú távú védelmet biztosít, rendkívül tartósan.

Gyakorlati kérdések szúnyoghálóról

Milyen szúnyogháló ajánlott tetőablakra?

A tetőtéri ablakokra, az ablakok nyílása miatt csak mobil szúnyogháló elképzelhető. Ezen belül is a függőleges működésű, önálló rolós szúnyoghálót ajánljuk, amely típusról röviden feljebb olvashat, részletesebben pedig az Önálló rolós szúnyogháló menüoldalon.

A szúnyogháló nem sötétíti túlzottan a lakást?

Nem. A halványszürke hálóanyag minimális fényt vesz le, így ez semmiképp sem tartsa vissza attól, hogy tartósan szúnyogmentessé varázsolja lakását.

Védelem nagyobb területen – szúnyogháló teraszra?

A tolóajtós szúnyogháló remek megoldást jelent például teraszokra. Emellett a pliszé szúnyoghálót javasoljuk, amely akár kétszer nagyobb méretben is rendelhető.

Lehetséges, hogy szúnyoghálóm hosszú életű legyen a kutyám vagy a macskám mellett is?

Fix rovarháló, illetve toló- vagy nyílóajtós szúnyogháló esetén lehetőség van úgynevezett kutyaháló rendelésére, amely nagyobb ellenálló képességgel rendelkezik a sérülésekkel szemben, mint társai. Fekete színben rendelhető.

Hogyan rögzíthetők, hogyan záródnak a mozgatható szúnyoghálók?

Típusonként változóan az alábbi módokon záródhatnak:

  • Függőleges működésű rolós szúnyogháló: fentről lefelé húzható, alul egy akasztóprofillal záródik
  • Vízszintes működésű rolós szúnyogháló: az ajtó egyik oldaláról húzható ki, a másikon egy, az ajtó teljes függőleges hosszán elhelyezkedő mágnes csíkhoz tapadva záródik.
  • Pliszé szúnyogháló: a pliszé szúnyogháló kiviteléből adódóan mindig stabilan ott áll meg, ahol megállítják, így nincs szükség külön záró profilra vagy mágnesre.
  • Tolóajtós szúnyogháló: az eltolást, elhúzást követően mágnessel záródik.
  • Nyíló ajtós szúnyogháló: rugós zsanérral és rugdosóprofillal lett ellátva, ennek köszönhetően magától csukódik a nyílászáróra.

 

Milyen típusú redőnyökkel kombinálható mobil szúnyogháló?

Külsőtokos és vakolható tokos műanyag és alumínium redőnyökre rendelhető mozgatható szúnyogháló, illetve a belső tokos alumínium, fa és műanyag redőnyök bizonyos típusaira.

Egyéb információk: motoros működtetésű redőnyök esetében az említett redőny típusok közül bármivel kombinálható. A kézi működtetésű redőnyök sajnos kiszakítják a hálót – így azokat nem ajánlott szúnyoghálóval kombinálni.

Szúnyogháló rendelés, információk

Hogyan kerül megállapításra a szúnyogháló ára?

Egyénileg. Választott típustól, mérettől, egyedi vagy extra igényektől függően. Amennyiben előre szeretné tudni, körülbelül mennyibe kerül majd tervezett szúnyoghálója, kattintson weboldalunk „Kérjen ajánlatot” menüpontjára. Itt töltse ki az űrlapot elérhetőségeivel, illetve a szúnyogháló tervezett méreteivel, jelölje ki az Ön számára szimpatikus szúnyogháló típust, és küldje el az ajánlatkérést. Munkatársaink egy munkanapon belül válaszolnak Önnek.

Hogyan rendelhetem meg a szúnyoghálót?

Amennyiben szeretné a gyakorlatban, működés közben is megtekinteni szúnyogháló-kínálatunkat, javasoljuk, hogy látogassa meg bemutatótermünket. Itt teljes körű felvilágosítást kap az egyes típusokról, jellemzőikről, továbbá Tanácsadóink árajánlatot készítenek Önnek, és a kivitelezés pontos menetéről is felvilágosítják.

Abban az esetben, ha ezt nem tartja megvalósíthatónak, a weboldal „Kérjen ajánlatot” menüpontja alatt lehetősége van megadni tervezett szúnyoghálójának adatait, és Tanácsadóink egy-két munkanapon belül küldenek Önnek egy árajánlatot. Ha ezt Ön megfelelőnek találja, a Józsa és Társa Árnyékolástechnika telepítő munkatársai is felveszik Önnel pár napon belül a kapcsolatot, a szerelés időpontjának egyeztetése céljából. Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha megrendelési igényét telefonon vagy személyesen juttatja el hozzánk.

Egyéb kérdések

Milyen anyagból készülnek a szúnyoghálók, honnan származnak?

Fix és mozgatható szúnyoghálóink egyaránt az amerikai New York Wire Company termékei. Pliszé szúnyoghálónk kiváló technológiájú alapanyaga Japánból érkezik.

Mi a teendő, ha a hálóm károsodott, ám a keret és a szerkezet nem?

Szükség esetén kedvező áron vállaljuk az általunk szerelt mobil szúnyoghálók cseréjét.

Bemutatótermükben pontosan mit van lehetőségem megtekinteni?

Bemutatótermünkben megtekintheti

  • az egyes szúnyogháló típusokat
  • az egyes típusokhoz tartozó szúnyogháló kereteket
  • mobil szúnyoghálóinkat működés közben, így például a pliszé szúnyoghálót is.